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Dear Director Hiett:
‘This etter requesting my opinion

' as to whethe

Stat. 1973,

provides:

of the Juvenile Court Act (Ill. Rev.

02-8) [hereinafter the Act] which

“§ 2-8. Confinement, Pingexprints, Photographs
and Arrest Information.) (1) No minor underx

16 years of age may be confined in a jail or
place ordinarily used for the confinement of
prisoners in a police station. Minors under 17
years of age must be kept separate from confined




Miss nbomi Hiett - 2,

adults and may not at any time be kept in the
same cell, room, or yard with adults confined pur-
suant to the criminal law.

(2). No law enforcement officer or other person
or agency may knewingly transmit to the Depart-
ment of Corrections, Adult Division or the Depart-
nent of Law Enforcement or to the Federal Bu-
reau of Investigation any fingerprint or photo-
graph relating to a minor who has been arrested
or taken into custody before his 17th birthday.
unless the court in proceedings under this Act au-
thorizes the transmission or entera an order under

~ Section 2-7 permitting the inltitutxon of criminal

proceedings.

(3) The records of law enforcement officers
concerning all minors under 17 yeare of age must
be maintained separate from the recorde of arrests
and may not be cpen to public inspection or their
contents disclosed to the public except by order of
the court or when the institution of criminal pro-
ceedings has been permitted under Section 2-7 or
such a person has been convicted of a crime and is
the subject of pre-sentence investigation or pro-
ceedings on an application for probation.”

may be applied 1nAanauor1ng the following four questions:

1. Can children under 16 years of age be con-
fined in a jail or police station if they are
in a separate wing from adults?

2. Can minors of 16 to 17 years of age be con-
fined with adulte or permitted to share the
same meal or recreation facilities?
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3. Can law enforcement officers place a child
under 16 in a cell or a lockup in a jail or
police station while they are trying to locate.
parents or awaiting transportation of the child
to his home?

4. Can a2 multi-purpose municipal or céunty

building which includes a police station or

county jail also include a juvenile detention

center on a different floor or section of the

building but administered by the sheriff or
police official which administers the police
department or county jail?

In answering your questions reference must be made to
both the clear and compelling language of section 2-8 of the
Act and the long and well established history of application

of special juvenile court provisions in Illinois. While each
of your questions raisee a different factual situation, all
involve common detexminations of policy goals sought to be
achieved by the Act as well as common problems of statutoxy
construction. For this reason, I shall, prior to answering
each of your specific questions, lay a proéer foundation for
discussion by detailing the development of theories of
“juvenile justice” in Iilinois as reflected in the evolution

of special legal provisions over the past 75 years,
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Illinqis. a progressive State, has always been a
forerunner in the area of juvenile justice and reform. 1In
an early case construing the provisions of thé old Juéonile
Court Act, (Lindsay v. Lindsay, 257 I1l. 328), the Supreme
Court stated: -

“This Act was originally adopted in 1899,

and iz said by the editor, of the 1llth and
latest edition of Whartons Criminal Law to

be the firat juvenile court act, as such

acts are generally known, adopted by any
State. ¢ * * Qur statute and those of

a similar character treat children coming
within their provisions as wards of thae

State to be protected rather than as criminals
to be punished and their purpose is to save
them from the possible effect of Jdelinquency
and neglect liakle to result in their lead-
ing a criminal career. The purpose of such
legislation is, we think, rightfully claimed
to be unquestionably in advance of previous
legislation dealing with children as criminals.®
(at p. 333.) :

$imilarly, in the case of In Re Johnson v. Johnagg.'
30 Ill. App. 24 439, the Appellate Court in declining to declare
delincquent two boys who had d¢amaged an unoccupied house which
they had adopted as their clubhouse, stated: |

“This [punishment of petty offenses] is not

the purpose of the statute. As long ago as

1903 the then existing statute concerning

delinquent children was construed as having
the objactive of providing care, not punish-
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ment, to prevent boys from becoming criminals,
not to punish them as such. City of chicaqo
__ _ _Va. £ity of Cook, 106 Ill. App. 47." (at p. 444,)

In a more recent case, The People v. Hackman, 1 Ill.
App. 34 1030, invelving a petition for revocation of probation
of a minor for leaving home and not retuxning bu£ore a 10:00
curfew, the Appellate Court in denying the patition'stﬁtea:

"The purpose and policy of the Juvenils Court

Act is to secure for each minor care and guidance,
preferably that will secure his welfare and best
interests of the community and to remove him

from custedy of his parents only when his wel-
fare or safety cannot be adequately safe-guarded
withcut such removal.” (at p. 1032.)

In effectuating the above menticned legislative and
judicial directives, section 1-2 of the present Juvenile Court
Act (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 37, par. 701-2) provides:

"$ 1-2. Purpose and policy.) (1) The
se of this Act is to sacure for each minox
subject hereto such care and guidance, preferably
his own home, as will serve the moral, emotion-
ai, mental, and physical welfare of the minoxr and
the best intexests of community; to preserve
nd strengthen the r's family ties whenever
ssible, removing him from the custody of his
arents only when his welfare or safety or the pro-
, tection of the public cannot be adequately safe~

guarded without removal; and, when the minor
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is removed from his own family, to sacure for him
custody, care and discipline as nearly as possible
equivalent to that which should be given by his
parents, and in caseg where it should and can
properly be done to place the minor in a family
home so that he may become a member of the fam-
ily by legal adoption or otherwise.

(2) In all proceedings under this Act the court
may direct the course thereof so as promptly to as-
certain the jurisdictional facts and fully to gather
information dearing upon the current condition
and future welfare of persons subject to this Act.
This Act shall be administered in a spirit of hu-
mane concern, not only for the rights of the par-
ties, but also for the fears and the limits of under-
standing of all who appear before the court.

(3) In all procedures under this Act, the follow-
ing shall apply: :

a) The procedural rights assured to the

minor shall be the rights of adults unless
specifically precluded by laws which enhance
the protestion of such minore.

b) Every child has a right to services neces-
sary to his proper development, including
health, education and social mervices.

¢) The parents’ right to the custody of their
child shall not prevail when the court deter-
nines that it is contrary to the best interests
of the child.

(4) This Act shall be liberally construed to carxy
out the foregoing pursose and policy.” (emphasis
added.) '

It gseems clear from the above cited materiale that the
special provisions of the Act are designed primarily to protect

-and not to punish minors subject to its jurisdiction. In evaluat-
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ing a suggested system of disposition, therefore, an ingquiry
must be directed toward determining the étfeét of such a system
of disposition upon minors affected. To be acceptable within
the provisions of the Act, a sydtem'must be designed to provide
custody, care and diseiplina as nearly as possible equivalent
to that provided in a home. The touchatone of aaeeptabillty is,
therefore, that a system of disposition he deaigned to help

and not punish juvenile offenders.

‘Proceeding to your first specific question, it is my
opinion that children under 16 years of age may not be confined
in a jail or in a police atation "lockup” but may be confined
in a place in a pblieq station not ordinarily used for canfine;
ment of adults. This determination follows from the plain and
ordinary language of section 2-8, itself, a§ read in accordance
with the ordinﬁry rules of statutory construction. In construing
Illinois statutes, words should be given their ordinary, plain

and commonly accepted meaning. (Lincoln Nat'l. Life Ins. Co. V.
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McCaxthy, 10 Ill. 24 489.) The legislature is considered

to have intended what it has plainly expressed and when words
have a definite meaning it is not allowable to go beyond the
statute and change the meaning. (Chicago Homs For Girls v.
‘Saxx, 300 Iil. 478; Qartoll v. Rogers, 330 Ill. App. 114.)

The language of section 2-8 0f the Act is clear in its
prohibition of confinameni of minora under 16 in jaiis, The
prohibition by the section against confinement of guch minors
'in places in police ntatiods erdinarily used for adult
prisoners is egually alaa?. The only area of question, there-
fore, concerns confinement of such minors in places in police |
stations"not ordinarily used for confinement of prisoners.
¥hile under the fo:mai Pamily Court Act (Ill. Rev. Stat. 1963,
ch. 23, par. 2022) a child could not be confined in the same
building as adult convicts, this provision has not been carried
ovar into the Act as presently in force. The applicable
standaxd is no longer determined by reference to whether
minoxrs ére aenfiﬁed in the same building but vh&thax they are

effectively isolated from adults. It is my conclusicn, there-
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fore, that to be appropriato under the proviaions of section
2-8 of the Aét any confinement of minors must ineure complaete
and effective isolation of such minors from any cohtact with
‘adult prisoners while at the same time not be’qf such a nature
as to subject said minors to severe punitive conditions. In
short, a detention facility should conform to the standards
specifically prescribed by section 2 of “AN ACT to provide

:or the temporary cére and custody of dependent, delinquent
or truant children and to levy a tax for that purpose” (Ill,
Rev. Stat. 1973, ch, 23, par. 2682) which states:

*§ 2. Such detention home shall dbe so

arranged, furnished and conducted, that, as

near as practicable for their safe custody, the
inmates thereof shall be cared for as in a family
~home and public school. To this end the employees
provided for and selected to control and manage
such home shall consist of a discreet woman of
good moxal character or a man and woman of good
moral character, whodhall be respectively
designated as ‘superintendent’ and ‘matron' of
the detenticn home, and shall reside therein,

and at least cne of whom shall De competent

to teach and instruct children in branches

of education similar to those embraced in the
curriculum of the public schools of the county
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up to and including the eighth grade, and such

help or assistance as in the opinion of the

county commissioners, or board of supervisors,

as the case may be, shall deem necessary to the

proper care and maintenance of such home. Such

home shall be supplied with all necessary and con-

venient facilities for thc care of the inmates as

herein provided.”
The rehabiiitative goals of our system of juvenile justice
in Iilincis must at all times receive central consideration.
If this type of confinement can be implemented by the adding
of a "wing" ontc a police station themn confinement of minors
under 16 in a separate "wing” will comply with the provisions
of section 2-8 of tha Act. It i3 to be noted however, that
relevant pelicy objectives demand that such facilities not
correspond in nature to those of a jail. In determining what
type of facilities are mandated, reference éhould be made to
the important policy goals of the Act as noted hereinabove.

In response to your second question, it ia clear £;om
the language of section 2-8 of the Act that minors of 16 to 17
years of age may not he confined with adults or permitted to
ghare the same meal or recyxeation facilities with adult

prisonersz. This determination follows from the clear language

of the statute itself as well as from the basic policy of the
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Act favoring complete segregation of inimz:rs in seeking to
rehabilitate rather than to punish. KNinors are not at
any time to be kept in the same cell, room, or yard with
adult prisoners. As my predeceseor noted in his opinion
No. F-1534 of February 17, 1966:

"The statute is designed to ndpamte the

youthful offender from the colder hardened

and more experienced person whose anti-

social behaviour has extended beyond adoles-

cence into adult life. The obvious legisla-

tive intent was to see that the juvenile

offender wasmot provided with an instructor

in the methods of crime. As this is a statu-

tory section which is designed for the pro-

tection of the youthful offender, it must be

given the mandatory construction which such

statutes require. (See 34 I.L.P. Statutes,

sec. 136]" (1968 Op. Atty. Gen. 63,)

From the above cited materials, it is my conclusion
that the answer to your second guestion must be in the negative.
Minors of 16 to 17 years of age may not be confined with adults
or permitted to sham meal or rccrcatim facilitiee with adult
prisoners,

In rasponse to your third qﬁutien concerning placement

of children under 16 in a lockup in a jail or police station
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while trying to locate the child's parents, the answer to
your quaatioﬁ is again in the negative. Such a Qisposition
ie clearly prohibited by ssction 2-8 and by the policy
objactives which the section was deaigned to achieve. It
would be in keeping with the spiri¢ of gection 1-2 of the
Act, as cited hereinabove, for law enforcement officers to
temporarily detain m child in order to reunite him with his
parents. Detention of a child in a jail cell or police
station lbékup. however, presents a different question and i
in contravention of the express lanquagé of section 2-8 as
well as contrary to the major policy goals which the Act is
designed to achieve,

?1naily. in relation to your fourth question, it ie
my opinion that a juvenile detention center may be maintained
in a multipurpose municipal or ccunty building which includes
a police station or county jail €o lony as juveniles detained
in the center are completely and effectively isclated from

adult prisoners and so long as the detention center is
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administered in accordance with the administrative and policy
directives embodied in the relevant sections of the Act. This
cpinion, however, should not be read as a broad authorisation
empowering sheriffs or police officials to redesignate jail
facilities as juvenile detention centers. Such a redesignation
would be contrary to the policy directives of the Act and legally
impermigsible. In seeking to protect and mot to punish
Juveniles, the provisions of the Act will be liberally coenstrued.

Very truly yours,

ATTOCRNEY GENERAL




