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0 Article 14 of the Pension Code
Senate Bill 539, signed by the

F o August 27, 1971 (Publiec Act 77=1302),
% nember to0 retire with full pension at

‘any age provided he has at least 35 years of
creditable service.

“Under Hous2 Bill 1228, signed September 2, 1971
(Public Act 77-1434),an employee with accumulated
sick leave may, under certain conditions, be
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entitled to additional service credits in the
Retirement System for pension purposes. You
will note that ‘the additional service credit
shall not be considered in determining average
£final compensation or eugibiuty for sarvice
retirement a:l.lmnce '

“We now have a case where the member terminated
service on Saptember 7, 1971 with 34 years of
ereditable service and is age 58. He also has
sufficient accumulated sick leave to be entitled
to an additional 1~1/2 years of credit. In this
case does the member gqualify under Semate Bill
539 for full pension prior to age 60 because
his total service credit, after crediting the
additional 1-1/2 years because of unused sick
leave, would be 35-1/2 years, or is his eligi-
bility to this provision based on the creditable
service established by him before any additionel
credit is granted because of usused sick leave?" .

As indicated in your letter, Public Act 77-1302
i an amendatory Act allowing a member to retire after 35
years of creditable sarvice at any age. House Bill 1228 as
introduced in the General Assembly amended Section 14-144
of the “Illinois Pension Code® (Ill. Rev, Stat., ch. 108 1/2,
par. 14-144) providing that a mémbet shall receive service
crodit foi accumulated unuud sick leave on the termination
of his emplomnt. The Bill was’-mnendad before pasnhgfa to
provide that the period of accumulated unused sick leave
"shall not be considered in determining average f£inal
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companaation or eligibuity for gservice retirement allowance."
Bouae am 1228. mx_'g_, after passage bacame Public Act 77-1434
refe:red t.o in youx lettar. | o
" the statutes concerned with herein state that
) additional serviee credit is auowed under carta:l.n eenéitions.
'and the mtutes allow for a member to retire with mn
pension at any age p:ovided he has at 1aast 35 yeara of
| cmditabla eervice. It i.s. howevar, noted that-. the atatute
| clearly providea thnt the period of aceumulated unused |
‘sick leave shall mot be considered in detarmining eligi-
:‘bility for sew!.m mtimnt anmnee. Woz'as employad
'.hy the Geaeral Assmmy in each of the anm:tmnt.a concerned
with hemin woum seem to he azdinary mtds that. raise no
question as to their meaning In my viw the ‘statute is
c;ear anﬂ axplieit. Thero 15 aaoo:dingly no room for
_construction. It has been hem that a law which is plain
and unambiguons is nof. opan for comotruetion aince the
lagialatnra shonm ba considered t.o have intendad to mean
what it has plainly expresae_d. and when- the wprda have a
definite and precise meaning it is not allowable to go
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beyond the statute and change their meaning. Shicago Home
,gg__gg_;g v. Carr, 300 111. 478, 4867 Qm;__ v. M.
330 11l. at 114, 118-119. |

In anmr to yout qnastﬁ.on. tharetom, it is ny
opinion that the eligibility for service ‘ret:irmn;t allow-
ance must be establighed mPendent of the additional
creditable service to vhich a membar may be entltlsd pur- ,
auant to the terms of Public Act 77-1434.

Very truly yours,

ATTORHEY_ GENERAL




